Drijvende steiger van hout maken
Een leuk project en gemakkelijk te monteren
Steiger maken
Het bouwen van een drijvende steiger is een leuk project, waarbij de kunststof drijvers van It Floats kunnen dienen als een stevige en betrouwbare basis. Op deze pagina beschrijven wij een stappenplan om je te helpen bij het zelf in elkaar zetten van een houten drijvende steiger.
Tekenen en plannen
Drijvende vlonder- planning en ontwerp
Het belangrijkste is om eerst de afmeting te bepalen van de drijvende vlonder en het gewicht dat het uiteindelijk moet dragen. Als je dit weet kun je op zoek naar passende drijvers. Zorg ervoor dat dit drijvers zijn die het gewicht aankunnen én passen binnen de opgestelde maat. Weet je niet zeker of de drijvers passen? Neem dan contact op met de desbetreffende leverancier.
Ga vervolgens een tekening maken óf laat dit doen door een professioneel bedrijf of het bedrijf waar je de drijvers inkoopt.
Vervolgens ga je kijken naar passende houten planken. Dit zullen balken zijn voor het regelwerk om de steiger heen, en vlonderplanken voor het deck. Zorg ervoor dat dit geïmpregneerd hout is dat tegen vochtige omstandigheden bestemd is. Maak de lijst met benodigde materialen compleet, zoals drijvers, boormachine, zaag, schroeven, meetlint, waterpas, etc.
Kopen en bouwen
Aankoop van materialen
Koop al het materiaal en verzamel op één locatie om te bouwen. Bij voorkeur een vlakke ondergrond vlakbij het water waar de steiger van hout geplaatst moet worden. Wil je een steiger maken met de producten van It Floats? Dan kun je ervoor kiezen om losse drijvers te kopen en de rest apart te bestellen. Ook kun je ervoor kiezen om een kant en klaar “do-it-yourself” pakket aan te schaffen. In dat geval hoef je niet na te denken en krijg je alles in huis om zelf gemakkelijk je houten steiger in elkaar te zetten. It Floats biedt momenteel pontons en steigers aan in diverse afmetingen.
Wil jij graag geadviseerd worden over de benodigde materialen? Neem dan contact op.
Uitleg ponton drijvers
Bevestig de houten vlonderplanken op de steiger
Schroef de vlonderplanken aan de bovenkant van het frame. Zorg ervoor dat de planken strak tegen elkaar aan liggen, maar laat wel kleine kieren (ongeveer 5-10 mm) om waterdoorvoer en uitzetting door vocht mogelijk te maken. Er zijn bij deze handeling een aantal zaken om rekening mee te houden
- Indien mogelijk schroef je de vlonderplanken op de steiger als deze al in het water ligt. Na afronding van het regelwerk adviseren wij dus om de steiger alvast in het water te tillen. Dit wordt een stuk lastiger na bevestiging van de vlonderplanken omdat de constructie dan een stuk zwaarder is. Daarnaast stabiliseert het geheel mooi op het water zodat je het deck gemakkelijk kunt monteren.
- Bereken goed hoeveel ruimte er tussen de vlonderplanken vrij moet blijven. Zie een voorbeeld hieronder.
- Zoals op de beginfoto te zien, is het handig om een aantal plaatjes te kopen van 1 milimeter. Als de tussenruimte tussen de vlonderplanken 5 mm moet zijn. Dan weet je dat je overal 5 plaatjes tussen moet houden om op de juiste afmeting te komen.
- Schroef eerst de vlonderplanken op 3 plekken vast. Begin, uiteinde en midden. Bekijk vervolgens aan het eind of alles goed ligt en schroef daarna vast op de andere punten.
Voorbeeld berekening tussenruimte vlonderplanken
De steiger wordt 240 cm breed en je hebt vlonderplanken van 14 CM. 240 : 14= 17.14 vlonderplanken nodig om de hele steiger te vullen zonder tussenruimte. Je wilt ruimte overhouden dus gebruik je in totaal 16 vlonderplanken. 1.14 vlonderplank x 14 cm = 16,96 cm. 16.96 x 10 = 169 MM over aan ruimte als je 16 vlonderplanken gebruikt.
Bij 16 vlonderplanken heb je in totaal 18 tussenruimtes (2 tussenruimtes aan de buitenkant komen erbij). 169:18= 9 millimeter aan tussenruimte bij elke vlonderplank.
Veiligheidscontrole en personaliseren van de steiger
Controleer de steiger grondig om ervoor te zorgen dat alle schroeven goed vastzitten en er geen losse onderdelen zijn. Blijft het een houten aanlegsteiger voor boten? Dan hoeft er niet veel meer te gebeuren. Kies je ervoor om het meer als terras te gebruiken dan kan het leuk zijn om de steiger naar eigen inzicht te personaliseren. Bijvoorbeeld met leuke verlichting, meubilair en ligstoelen, zonnescherm of parasol, kunstgras of vloerkleed, barretje of barbecue meubel of een zwemladder.
Vergeet niet om je lokale regelgeving te controleren voordat je begint met het bouwen van je drijvende steiger. In sommige gebieden kan een vergunning of toestemming nodig zijn.
Benieuwd naar een kant en klare houten steiger van It Floats? Bekijk dan de video hiernaast.
Wat zeggen onze klanten
Een greep uit onze reviews
Realiseer jouw droomsteiger op het water
Start jouw steiger project vandaag!
Ben jij klaar om een unieke buitenruimte op het water te creëren? Bekijk onze website om de verschillende mogelijkheden te verkennen, vraag een offerte aan of neem direct contact met ons op om jouw project te bespreken.